Vi öppnar Dennis-paketet

Ni mår tro att vi blev förvånade när vi fick
Ölands svar på ett 11.000-kronors start paket.
Det mest extrema och exotiska i vår serie.
Alla kategorier.

TEXT: MATS MEYER-LIE
... DENNIS BRUNBY hos TV-LASSE/db:s HiFi i Mörbylånga
är tydligen en handlare med idéer och som vet vad han vill. Av paketet att döma så kommer man som kund att hamna i mycket kompetenta händer. Köparen får inte bara en anläggning som lyckas med konststycket att kombinera stor allsidighet med mycket högt ställda hifikrav.
Nej, dessutom kan man vara tryggt förvissad om sin anläggnings goda framtidsutsikter. CD-spelaren går nämligen att förbättra i två ytterligare steg och inte nog med det: Dennis sticker ut hakan rejält genom att erbjuda paketrabatter på två avancerade kabeluppsättningar för den sista finslipningen av paketet. Den dyrare av de två kastar oss mitt in i den audiofila hetluften och tänjer våldsamt på hifiambitionerna. Vad sägs t ex om PURIST AUDIO "ELEMENTA" och den flata högtalarkabeln Flatline?

DB:s HiFi KOMMENTERAR:
Här kommer ett musikpaket från Mörbylånga. För visst är det väl musik det handlar om när man spelar på en hifianläggning?

Att glömma bort sig själv och bara lyssna. Ljud är ju också en smaksak, så för att finslipa anläggningen har vi lagt kablaget på två olika ljud/prisnivåer.

Micromega är en snygg spelare, med en renhet och naturlighet i ljudet som få spelare i prisklassen kan matcha.

Rotelförstärkaren är kraftigt byggd och har precis det man behöver i funktionsväg. Den bildar dessutom ett ypperligt par tillsammans med högtalarna.

TDL:s RTL-2 är trots priset något så ovanligt som en reflex-transmissionline. Mycket tid har även lagts ned på filtret. Högtalarna har klara monitoregenskaper men kan också låta stort och mäktigt.

DENNIS-PAKETET CD Spelare
Micromega Stage 1 5.000 kr

Förstärkare
Rotel RA-930 AX 2.500 kr

Högtalare
TDL RTL-2 4.500 kr

I PAKETFORM lämnar Dennis 1.000 kronor rabatt och prickar därmed in vårt priskrav; 11.000 fritt flytande kronor. Han har dock haft fräckheten att inte ta med några kablar i priset: Han tycker att paketet är värt såpass rejäla kabeldoningar att dylika näppeligen kan prispressas in i budgeten. Den som vill kan därför använda CD-spelarens medföljande signalkablar och någon av marknadens billiga parledade högtalarkablar t.ex Supra.
För ytterligare 890 kronor (normalpris ca 1.400 kr) får emellertid köparen Micromegas mycket fina signalkabel Sterling i rent silver(!) och 4 meter silveröverdragen 4-kvadrats högtalarkabel från Acoustik Line.

Kabelsatsen nr 2 kostar ytterligare en tusenlapp, men innehåller delikatesser som vätskeskärmad Purist Audio "Elementa" och två färdiga längder teflonisolerad "Flatline" högtalarkabel.

Vi använde oss av båda kabelsatserna men redan den billigare (?) varianten höll en standard långt utöver det vanliga. Paketet får därför sägas kosta 11.890 kronor. Men det är det värt! Signalkabeln i ren silver får nog betraktas som ett litet kap.

Det här är nämligen ett riktigt audiofilpaket som kombinerar små högtalares monitoregenskaper med en överaskande portion fyllig spelglädje. Högtalarna låter större än sina verkliga dimensioner, och man får en enastående kompetent signalkälla i Micromega Stage 1.

Ingen skugga skall dock falla över lilla Rotel som är en prisvärd liten förstärkare, med för förstagångsköparen ändamålsenliga tonkontroller. Emellertid är den helt klart den svagaste länken i kedjan och Stage 1 är skoningslöst avslöjande.

Det finns förövrigt mycket att säga om den här CD-spelaren och på annat ställe i tidningen (sid 28 ff) kan ni läsa om varför vi på H & M har valt den till vårt 30.000-kronorspaket. Den skäms nämligen inte ens för en så dyr anläggning. Och det utan uppgradering!

Dennis ska därför ha heder av att välja så här pass avancerad elektronik som första länk i kedjan. Stage 1 är dessutom en av marknadens absolut neutralaste och därmed allsidigaste mellanprisspelaren.Detta skapar problem för den lilla 30-watts Rotel-förstärkaren som får en omöjlig uppgift att göra signalen rättvisa.

Men livet består av kompromisser och vi accepterar gladerligen Rotelstärkaren för att få plats med Micromega. För ynka 2.500 finns knappast något bättre alternativ.

DEN LILL_STORA högtalaren TDL RTL-2 måste nog vara världens minsta ljudledning. Om vi någonsin hört en ulv i fårakläder så är det RTL-2; med sin kombination av golvhögtalar pondus och minimonitorens försvinnande öppenhet. Att högtalaren lyckas så bra med att försvinna ur stereobilden beror inte bara på punktformigheten utan också på den endast handsbreda baffeln och den smala, resonansfria lådan. Spridningen är bra även i höjdled, så trots att högtalaren bara är ca 75 cm hög så hamnar ljudbilden på en naturlig nivå också utan att vippa högtalaren bakåt.

En högtalare sätter som bekant stor prägel på en anläggning men med RTL-2 känns ljudet på en gång neutralt, öppet och lite fylligt.

Rotelförstärkaren är emellertid lite spretig och tunn (utan tonkontroller) och högtalarna mår bra av att placeras nära en vägg för att få maximal tyngd och värme.

Hur förhåller sig det då med kablaget? Ja, med tanke på allt rabalder vi ställde till senast vi rekommenderade dyra kablar, så tänker vi inte insistera på att man går upp till vattenkabel/flatkabel. Den första kombinationen är dessutom såpass bra redan den, och förmodlingen gör man bättre i att så småningom byta förstärkare.

Ändå är vi imponerade över att man ger kunden valmöjlighet, och när man dessutom får ta med sig hem och prova själv så har man ju inget att förlora. De dyrare kablarna kunde mycket väl platsa i vår 30.000 kronorsanläggning.

Vi poängdömer inte startpaketen, men Dennispaketet hör helt klart till de bättre. För den som kräver mycket kött på benen är RadioCentralens högtalaralternativ QRS 500 fortfarande det bästa valet. Vill du ha spektakulär detaljupplösning och 3D-känsla är Reference Audience 5, alternativt Mission 751 från förra numrets Hässleholmspaket, bättre val. Men mitt emellan lägger sig TDL RTL-2 med sin fina balansakt mellan baskropp och luftigt stereoljud.

Till och med den mycket kräsne kommer långt med Dennispaketet. Och med Micromega Stage 1 kan det bara inte gå snett!

 

 
Nyheter
Dynaudio Evoke 10
NYA Evoke serien från Dynaudio!
Välkomna in för en provlyssning! Vi har alla modeller för visning
Info » Pris: 16990 kr
Naim MuSo QB2
Nya MuSo QB2 i butiken!
Info » Pris: 11490 kr
Audiovector R3 Avantgarde`
NYA R serien från Audiovector
En upplevelse, skynda att boka en lyssning på info@dennis-hifi.se
Info » Pris: 97490 kr


Kampanjer
Demoex MOON 610LP
Demoex I Silver
Kontakta oss för pris
Info » Pris: 0 kr
Begagnad Naim SuperNait 3
Endast månader gammal!
Info » Pris: 43900 kr
Begagnad Audiovector R3 Arrete´
Ett par R3 Arrête
Info » Pris: 89900 kr